De Wet VBAR

De Wet VBAR geeft veel onduidelijkheid voor Zzp’ers en interimmers/Einde handhavingsmoratorium Wet DBA

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties bestaat al vele jaren. Heel actieve handhaving heeft tot op heden niet plaatsgevonden door de Belastingdienst. Per 1 januari 2025 komt er een einde aan het zogenaamde handhavingsmoratorium voor de Wet DBA. Dit betekent dat de Belastingdienst actief zal gaan handhaven op naleving van de wet DBA. Daarnaast wordt in de loop van 2025 de wet VBAR verwacht. Stilzitten is voor werkgevers die zelfstandigen inhuren geen optie! Bij vragen, neemt u gerust contact met ons op.

 De Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) heeft het doel om een verduidelijking van de regels betreffende het werken met werknemers en zelfstandigen te geven. De eerste reacties op het wetsvoorstel zijn echter verre van positief. De wet zou bijvoorbeeld zorgen voor een verhoogde complexiteit en er zijn veel vragen bij betrokkenen. Dit artikel gaat in op dit wetsvoorstel en de controverse die erom is.

Achtergrond

De Wet VBAR heeft het doel om de rechtspositie van werknemers te beschermen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit probeert de wet te bereiken door middel van het verduidelijken van de regels over wanneer als werknemer gewerkt wordt en wanneer als zelfstandige gewerkt kan worden. Het is nu namelijk zo dat bij een deel van de opdrachten het moeilijk te bepalen hoe er gewerkt moet worden. Dit moeten partijen afleiden uit regelgeving zoals jurisprudentie.

Problemen – Zzp’ers

De verduidelijking van de wetgeving op dit gebied door middel van de Wet VBAR zou echter problemen met zich meebrengen. Volgens belanghebbenden zouden zelfstandigen door middel van modelovereenkomsten en andere regels veel sneller in loondienst worden gedrukt, terwijl ze dat helemaal niet willen. Ook is het werk van zelfstandigen zo divers dat een modelovereenkomst niet aansluit op de werkzaamheden die zij verrichten. Kortom: de wet zou de vrijheid van Zzp’ers inperken.

Problemen – Interimmers

De wet zou het ook moeilijk maken voor interimmers om flexibel te blijven zonder de risico’s van een dienstbetrekking te accepteren, omdat ze vaak kortlopende opdrachten uitvoeren. Het correct inschatten van de duur van een opdracht is namelijk bij de Wet VBAR van belang, omdat dit bepaalt of de arbeidsrelatie als zelfstandig ondernemerschap wordt beschouwd of als dienstbetrekking.

Terwijl de Wet VBAR is ontworpen om duidelijkheid te scheppen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan, lijkt het voor Zzp’ers en interimmers eerder voor onzekerheid te zorgen. De variabiliteit van arbeidsrelaties, wat juist de kern is van het Zzp’en en interimmen, lijkt volgens belanghebbenden niet genoeg meegenomen in de Wet VBAR. De internetconsultatie is net achter de rug, en de overheid gaat nu de ingekomen reacties beoordelen. De reacties op de internetconsultatie kunnen dus leiden tot aanpassing van het wetsvoorstel. Voor nu is het afwachten voor belanghebbenden. In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat de coalitiepartijen wensen door te gaan met de implementatie van de wet VBAR.

Contact formulier

    Wilt u meer lezen over fiscale particuliere onderwerpen lees dan het artikel: Geschillen met de belastingdienst

    Bronnen: Https://www.internetconsultatie.nl/wetverduidelijkingbeoordelingarbeidsrelatiesenrechtsvermoeden/reactie/b05712da-e6fd-4285-84c4-7885373e13fehttps://www.circle8.nl/trending/wet-dba/WDBA-en-WVBARHttps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/10/06/internetconsultatie-verduidelijking-en-rechtsvermoeden-zzp-van-start