Wanneer DGA?

Natuurlijke personen of rechtspersonen die een groot belang hebben in een vennootschap worden ook wel groot aandeelhouders genoemd. Een groot aandeelhouder heeft een aanzienlijke invloed op het beleid van een vennootschap en is daarom van groot belang voor de continuïteit van het bedrijf. In dit artikel bespreken we wat een groot aandeelhouder is en wat de juridische en fiscale consequenties zijn van het zijn van een groot aandeelhouder.

Wanneer ben je een groot aandeelhouder?

Een groot aandeelhouder is iemand die een groot belang heeft in een vennootschap. In Nederland wordt een aandeelhouder als groot aangemerkt als deze ten minste 5% van de geplaatste aandelen in de vennootschap bezit. Deze geplaatste aandelen kunnen direct als indirect zijn worden gehouden (art. 4.6 Wet IB 2001). Er is sprake van een direct belang wanneer een groot aandeelhouder de aandelen zelf in bezit heeft. Er is sprake van een indirect belang wanneer een groot aandeelhouder de aandelen via een tussenpersoon in bezit heeft, zoals een holdingmaatschappij.

 

Wat zijn de juridische consequenties?

Als groot aandeelhouder heb je een aanzienlijke invloed op het beleid van een vennootschap. Dit brengt ook verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Zo ben je als groot aandeelhouder verplicht om bij besluiten die betrekking hebben op de vennootschap het belang van de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming voorop te stellen. Hierbij moet je rekening houden met de belangen van alle betrokken partijen, zoals de werknemers en de schuldeisers.

 

Wat zijn de fiscale consequenties?

Als groot aandeelhouder heb je ook te maken met fiscale consequenties. Zo ben je als groot aandeelhouder belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. Je betaalt aanmerkelijk belang – heffing over de dividenden die je ontvangt onder aftrek van reeds ingehouden dividendbelasting.  

 

Een groot aandeelhouder heeft een aanzienlijke invloed op het beleid van een vennootschap en is daarom van groot belang voor de continuïteit van het bedrijf. Als groot aandeelhouder heb je zowel juridische als fiscale verplichtingen en consequenties. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je verantwoordelijkheden en verplichtingen als groot aandeelhouder.

 

Box 3: handelen

Als particulier behoort cryptovaluta tot uw bezittingen in box 3, dus als een particulier cryptocurrency koopt op een handelsplatform, wordt dit belast in box 3. Ga voor het bepalen van het belastbaar inkomen in box 3 uit van een (fictief) rendement tot 5,37%. Dit betekent dat werkelijke winsten (en verliezen) niet belastbaar (of aftrekbaar) zijn. Het nominale rendement wordt berekend op basis van de waarde van de bezittingen in box 3 op 1 januari van het betreffende jaar en wordt belast tegen 31%. In box 3 is vermogen van maximaal 50.000 euro per persoon vrijgesteld van belasting.

 Van box 3 naar box 1 en vice versa

 De omstandigheden bepalen de box waar het vermogen thuishoort

  • Is de kennis van cryptocurrency-handel slechts een goed onderbouwde schatting van bekende omstandigheden? Dan geldt box 3.
  • Heeft u speciale (a priori) kennis bij het handelen, zodat het onzekere deel van de transactie verdwijnt? Dan valt uw winst in box 1.
  • Cryptocurrency-handel is uw dagelijkse activiteit. Uw winst wordt vrijwel zeker belast in box 1.
  • Je hebt IT-apparatuur gekocht en deze gebruikt om cryptocurrency te “mijnen”. De vergoeding die u hiervoor krijgt, gaat naar box 1. De waarde van de cryptocurrency zelf gaat terug naar box 3.
  • U wordt betaald om activa of IT-apparatuur voor anderen te beheren. Dit inkomen valt in box 1.

Onderneemt u een van bovenstaande werkzaamheden voor uw B.V.? Over de resultaten wordt dan vennootschapsbelasting geheven. Bij latere uitkering van BV wordt aanmerkelijk rente geheven (box 2). Bij interesse of vragen kan u vrijblijvend het onderstaande formulier invullen: 

Contact formulier

    Wilt u meer lezen over fiscale particuliere onderwerpen lees dan het artikel: Geschillen met de belastingdienst

    Bronnen: belastingdienst.nlkvk.nl en businessinsider.nl